Raamfolie Aanbrengen2020-10-21T10:04:53+00:00

Raamfolie Aanbrengen

Bekijk hier een van de vele instructie video’s hoe u raamfolie moet aanbrengen/plakken. En lees de uitgebreide instructies en informatie over raamfolie aanbrengen/plakken. Lees eerst altijd de algemene tips.

For instructions in English go to our sister website APPLYitYourself.

De raamfolie wordt op maat gemaakt zoals u deze heeft ontworpen. Uw raamfolie is daarom altijd uniek.  Raamfolie aanbrengen was nog nooit zo gemakkelijk. Ook kunt u tijdens het ontwerpen van uw raamfolie uit honderden design plaatjes kiezen, die bij uw ontwerp passen. Kortom een raamfolie website waar u alles zelf online kunt ontwerpen, bestellen, kopen en aanbrengen!

De gesneden en bedrukte full colour raamfolie kunnen zonder problemen op HR glas worden aangebracht. En zal niet voor thermische breuken zorgen.

Algemene Informatie – Raamfolie Aanbrengen

Maak het u zelf niet moeilijker dan nodig. Volg de algemene tips hieronder.

 • Rol het materiaal (uw raamfolie) zo snel mogelijk uit. Plat bewaren! Bestel het materiaal pas u u het gaat monteren, zodat u het maar kort hoeft te bewaren.
 • Als uw ontwerp niet recht hoekig is, zit er vaak een lijn/kader/border om uw ontwerp heen. Dit zorg ervoor dat de applicatie tape mooi blijft zitten. En de film wordt beschermd tijdens transport. U kunt deze lijn tevens gebruiken voor het mooi horizontaal/verticaal recht monteren van uw bestelling. U wrijft deze lijnen dan ook niet aan bij het monteren van uw raamfolie.
 • Maak goed de ondergrond schoon, verwijder stof, vuil, verf, silicone, etc., als er vuil blijft zitten zult u dat altijd zien. Maak ook de omgeving rondom schoon (kozijnen, vloer, etc.) en uw werkplek/werktafel. Zorg ook voor schone vingers zodat er op de raamfolie zelf (lijmlaag) geen vieze vinger afdrukken achterblijven.
 • Controleer ook of er niet al een film op het glas zit, deze film kan tot onder het kozijn lopen. Kunt met een Stanley mes in de ruit prikken/snijden (u ziet een streepje/puntje).  Dan is er een film aanwezig. En kan nat plakken toch noodzakelijk zijn. Als erin snijden niet mogelijk is dan is het glas.
 • Let ook op rondvliegende insecten (fruitvliegjes, muggen, vliegen), haren van huisdieren en uw vingerafdrukken op de ruit.
 • Als u gaat plakken zorg er voor dat de temperatuur van het materiaal, de lucht en de ondergrond zo rond de 12 à 18 graden Celsius is. Vermijdt het aanbrengen in de directe zon!
 • De meeste fouten komen voor bij het verwijderen van het backing papier voordat u gaat plakken (niet aanwezig bij/relevant voor statische raamfolie). Het inscheuren van uitgesneden delen. Zorg dat u de applicatie tape, die voorop het vinyl zit, nog een keer heeft aangewreven voordat u het backing papier verwijderd. Neem uw tijd voor het voorzichtig verwijderen van het backing papier zodat deze niet inscheurt bij de uitgesneden delen.
 • Heeft u meerdere raamfolies? Begin dan met de kleinste en eindig met de grootste.
 • Begin met wrijven in het midden/centrum van de raamfolie en werk uw werk naar buiten. Gebruik twee personen bij zowel het plaatsen als het plakken van de raamfolie. Gebruik twee mensen bij het plaatsen van de raamfolie om te zorgen dat deze recht wordt gepositioneerd. Gebruik twee personen bij het plakken. Één persoon die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Zorg dat uw handen en vingers schoon zijn tijdens het plakken van raamfolie zodat er geen vieze/vette afdrukken ontstaan, van handen en vingers, op de ruit tijdens montage.
 • Plakken kleine objecten/letters en/of dunne lijnen slecht op uw ondergrond? Plakt u kleine objecten/letters en/of dunne lijnen dan kunt u deze nog eens extra aandrukken met de vinger, alvorens de applicatietape te verwijderen.
 • Gebruik de applicatietape die op uw ontwerp zit NIET voor de plaatsbepaling van uw vinyl (raamfolie of muursticker) deze zit niet evenredig om uw ontwerp heen. Gebruik het vinyl (raamfolie of muursticker) zelf.
 • Kijkt u van buiten naar binnen en is de (full colour) raamfolie te donker en/of zijn er te veel weerspiegelingen op het glas. Creëer dan meer licht aan de binnenkant. Er komt dan te weinig licht van binnen naar buiten. Er is al het ware een zwart gat achter de raamfolie. Tevens, met licht achter de raamfolie creëert u in de avond een lichtwand/lichtreclame.

Hoe moet ik raamfolie aanbrengen?

(R01) Gesneden raamfolie/glasfolie plakken

(R02) Bedrukte raamfolie/glasfolie plakken

(R03) Transparante raamfolie plakken

(R04) Statische raamfolie (wit/transparant) plakken

(R05) Gesneden vinyl (plakletters/plakfolie) plakken

(R06) Raamstickers plakken

(R07) One-way vision raamfolie plakken

(R08) Two-way vision raamfolie plakken

(R09) Zonwerende spiegelfolie plakken

(R10) Statische glasfolie plakken

R01. Gesneden raamfolie/glasfolie plakken (Bubblefree)


Onze raamfolie is zeer geschikt als privacy (anti-inkijk) of decoratieve raamfolie voor bij uw voordeur, keukenraam, schuurdeur en doucheraam. Natuurlijk kunt u de raamfolie ook op het werk gebruiken. En is de raamfolie makkelijk zelf aan te brengen, door de unieke bubble-free belijming. Raamstickers aanbrengen op kantoorramen, glazenpuien en spiegels is allemaal mogelijk. De raamfolie is zowel binnen als buiten te gebruiken en is van hoge duurzame kwaliteit.

Hieronder ziet u een video over het aanbrengen van bubblefree gesneden raamfolie. Let op! Bubblefree gesneden raamfolie plakt u zonder water.

PLAKINSTRUCTIE Gesneden Raamfolie (Bubble Free):

 • Maak eerst de ondergrond goed schoon. Daarna vet- en stofvrij. (belangrijk: als er vuil blijft zitten ziet u dit altijd!)
 • Wrijf met de spatel het applicatietape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een tafel) nogmaals aan.
 • Verwijder het rugpapier rustig (dit is het solide witte papier met de grijze tekst erop). Nu komt de plaklaag tevoorschijn, welke u tegen het raam monteert.
 • Belangrijk: bubble free raamfolie plakt u ZONDER water. Plaats de raamfolie met applicatietape waar u deze wilt hebben.
 • Druk de raamfolie met applicatietape met de spatel aan. Begin in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links. Houd hierbij de raamfolie iets van het oppervlak.
 • Gebruik twee personen bij het plaatsen en plakken van de raamfolie. Één die wrijft en één persoon die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtbelletjes of een overgeslagen stuk ziet. Wrijf deze weg/aan met uw spatel.
 • Laat de raamfolie een paar uur hechten met het raam, waarna u de applicatietape kunt verwijderen. Belangrijk: trekt u toch de raamfolie mee bij het verwijderen van het applicatietape? Laat de raamfolie dan 24 à 48 uur hechten voordat u de applicatietape verwijderd.
 • Laat de raamfolie nu een paar dagen rusten zodat de hechting optimaal is met de ruit.

Hieronder ziet u nog een video over het aanbrengen van bubblefree gesneden raamfolie. Let op! Bubblefree gesneden raamfolie plakt u zonder water.

Gesneden Raamfolie Aanbrengen

 • Maak eerst de ondergrond schoon voordat u uw raamfolie gaat aanbrengen. Maak de ondergrond vrij van vet, verf, silicone en stof. Als er vuil achterblijft zult u dat altijd blijven zien.
 • Wrijf met de spatel het applicatietape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) nogmaals aan voor dat u de raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een vlakke ondergrond.
 • Verwijder het rugpapier van de raamfolie voordat u de raamfolie gaat aanbrengen.
 • Plaats de raamfolie met applicatietape waar u de raamfolie wilt aanbrengen.
 • Wrijf de raamfolie met applicatie met de spatel aan. Begin met het aanbrengen van de raamfolie in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links.
 • Bij het aanbrengen van de raamfolie, hou hierbij de raamfolie iets van het raamoppervlak.
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtblazen ziet, na het aanbrengen van de raamfolie. Wrijf deze weg met uw spatel.
 • Laat de raamfolie een paar uur rusten nadat u de raamfolie heeft aangebracht. Zodat de hechting optimaal is met de ruit. Verwijder daarna de applicatietape van de raamfolie.

Hieronder staan enkele voorbeelden van gesneden raamfolie.

Hieronder staat een instructiefilm over het aanbrengen/plakken van een gecombineerde raamfolie. Gesneden en full colour raamfolie.

Gesneden Glasfolie Aanbrengen 

Hieronder ziet u de transformatie van ramen met vitrage naar ramen met gesneden raamfolie/glasfolie/etchfolie. Voor woonkamer, keuken en bijkeuken. 

Wij gebruiken een hoge kwaliteit raamfolie/glasfolie die ook na 10 jaar goed/makkelijk van de ramen is te verwijderen. Folie wel goed warm maken met een föhn. Ook is het geen probleem om de raamfolie op HR glas aan te brengen.

 R02. Bedrukt raamfolie/glasfolie plakken (Bubblefree)

Hieronder staat een instructiefilm van hoe u full colour raamfolie moet aanbrengen / plakken. Het gaat hier om bubble free raamfolie. Deze plak u zonder water.

PLAKINSTRUCTIE Full Colour Raamfolie (Bubble Free):

 • Maak eerst de ondergrond schoon. Daarna vet en stofvrij. (belangrijk: als er vuil blijft zitten ziet u dit altijd!)
 • Wrijf met de spatel het applicatietape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een tafel) nogmaals aan.
 • Verwijder het rugpapier (dit is het solide witte papier met de grijze tekst erop) rustig, zodat de lijmlaag te voorschijn komt. Welke u tegen het raam monteert.
 • Belangrijk: bubble free raamfolie plakt u ZONDER water. Plaats de raamfolie met applicatietape waar u deze wilt hebben.
 • Druk de raamfolie met applicatietape met de spatel aan. Begin in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links. Houd hierbij de raamfolie iets van het oppervlak.
 • Gebruik twee personen bij zowel het plaatsen en plakken van de full colour raamfolie. Één persoon die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtbelletjes of een overgeslagen stuk ziet. Wrijf deze weg met uw spatel.
 • Laat de raamfolie een paar uur hechten met het raam, waarna u de applicatietape kunt verwijderen. Belangrijk: trekt u toch de raamfolie mee bij het verwijderen van het applicatietape? Laat de raamfolie dan 24 à 48 uur hechten voordat u de applicatietape verwijderd.
 • Laat de raamfolie nu een paar dagen rusten zodat de hechting optimaal is met de raam.

Hoe moet ik full colour raamfolie aanbrengen? Hieronder staat een instructievideo waarin u kunt zien hoe u full colour raamfolie moet aanbrengen. Voor de bubble free variant van full colour raamfolie gebruikt u GEEN water.

Full Colour Raamfolie Aanbrengen

 • Maak de ondergrond eerst schoon met bijvoorbeeld spiritus voordat u de raamfolie gaat aanbrengen. Zorg dat de ondergrond vrij is van vet, stof en ander vuil.
 • Voordat u de raamfolie gaat aanbrengen wrijf met de spatel het applicatie tape nogmaals aan.
 • Vervolgens voordat u de raamfolie gaat aanbrengen verwijder het rugpapier.
 • Gebruik geen water.
 • Plaats de raamfolie met de applicatietape op de gewenste locatie
 • Wrijf de raamfolie met de spatel aan. Begin in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links.
 • Zorg dat de raamfolie los is van de ondergrond, tijdens het aanwrijven.
 • Na het aanbrengen van de raamfolie. Kijk aan de andere zijde van het raam of er nog luchtbelletjes zijn. Wrijf deze weg met de spatel.
 • Na het aanbrengen van de raamfolie. Laat de raamfolie een paar uur hechten.
 • Waarna u de applicatietape verwijdert van de raamfolie.
 • Vervolgens laat u de raamfolie een paar dagen rusten zodat de hechting optimaal is.

Bij ons op PLAKhetzelf kunt u makkelijk uw raamfolie ontwerpen, bestellen en aanbrengen. Zowel full-colour als gesneden raamfolie. Geheel naar eigen smaak uw eigen raamfolie ontwerpen, die exact bij uw wensen past. Raamfolie met eigen tekst, logo, foto en/of andere afbeelding. Alles is mogelijk. Hierboven staat de tekst/instructies voor full-colour raamfolie (Bubble free) aanbrengen. Die bij de instructie video “full-colour raamfolie (Bubble free) aanbrengen” past.

U kunt makkelijk uw eigen unieke raamfolie naar eigen ontwerp creëren. Onze full colour raamfolie is een bubble free raamfolie die u gemakkelijk zelf kan aanbrengen. Ook kunt u bij de gesneden raamfolie kiezen, voor de optie bubble free raamfolie.

R03. Transparante raamfolie aanbrengen

Hieronder ziet u nog een video over het aanbrengen van bubblefree transparante raamfolie. Let op! Bubblefree transparante raamfolie plakt u zonder water.

Transparante Raamfolie Aanbrengen

 • Maak eerst de ondergrond schoon voordat u uw raamfolie gaat aanbrengen. Maak de ondergrond vrij van vet, verf, silicone en stof. Als er vuil achterblijft zult u dat altijd blijven zien.
 • Wrijf met de spatel het applicatietape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) nogmaals aan voor dat u de raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een vlakke ondergrond.
 • Verwijder het rugpapier van de raamfolie voordat u de raamfolie gaat aanbrengen (dit is het solide witte papier met de grijze tekst erop). Nu komt de plaklaag tevoorschijn, welke u tegen het raam monteert.
 • Plaats de raamfolie met applicatietape waar u de raamfolie wilt aanbrengen. De raamfolie plakt u ZONDER water.
 • Wrijf de raamfolie met applicatie met de spatel aan. Begin met het aanbrengen van de raamfolie in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links.
 • Gebruik twee personen bij zowel het plaatsen als het plakken van de transparante raamfolie. Één persoon die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Bij het aanbrengen van de raamfolie, hou hierbij de raamfolie iets van het raamoppervlak.
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtblazen ziet, na het aanbrengen van de raamfolie. Wrijf deze weg met uw spatel.
 • Laat de raamfolie een paar uur rusten nadat u de raamfolie heeft aangebracht. Zodat de hechting optimaal is met de ruit. Verwijder daarna de applicatietape van de raamfolie.

R05. Gesneden Vinyl (Plakfolie/Plakletters) Aanbrengen


Hieronder ziet u een video van hoe u plakletters of gewone folie (plakfolie) moet aanbrengen.

 •  Maak eerst de ondergrond schoon voordat u de gesneden vinyl sticker gaat aanbrengen. Maak de ondergrond vrij van vet, silicone en stof. Als er vuil blijft zitten ziet u dit altijd!
 • Wrijf met de spatel de applicatietape (het lijmpapier wat op de folie zit) nogmaals aan, voordat u de gesneden vinyl sticker gaat aanbrengen. Gebruik een vlakke ondergrond. Verwijder vervolgens het rugpapier.
 • Druk de gesneden vinyl sticker met de spatel zachtjes en rustig aan. Begin in het midden en werk eerst naar rechts, en dan vanuit het midden naar links.
 • Vervolgens wrijft u de gesneden vinyl sticker aan vanuit het midden naar boven en dan vanuit het midden naar beneden.
 • Gebruik twee personen bij zowel het plaatsen als het plakken van het gesneden vinyl. Één persoon die wrijft en één die het gesneden vinyl boven het glas/ondergrond laat zweven.
 • Verwijder de applicatietape van de gesneden vinyl sticker, schuin en zo vlak mogelijk.

R06. Raamstickers Aanbrengen


Hieronder ziet u een video van hoe u raamstickers (Prints op Wit Vinyl) moet aanbrengen. Let op! Bubblefree gesneden raamfolie plakt u zonder water.

Raamstickers (Prints op Wit Vinyl) Aanbrengen/Plakken

 • Maak eerst de ondergrond schoon voordat u uw raamfolie gaat aanbrengen. Maak de ondergrond vrij van vet, verf, silicone en stof. Als er vuil achterblijft zult u dat altijd blijven zien.
 • Wrijf met de spatel het applicatietape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) nogmaals aan voor dat u de raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een vlakke ondergrond.
 • Verwijder het rugpapier van de raamfolie voordat u de raamfolie gaat aanbrengen.
 • Plaats de raamfolie met applicatietape waar u de raamfolie wilt aanbrengen.
 • Wrijf de raamfolie met applicatie met de spatel aan. Begin met het aanbrengen van de raamfolie in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links.
 • Gebruik twee personen bij het plakken van de raamstickers. Één die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Bij het aanbrengen van de raamfolie, hou hierbij de raamfolie iets van het raamoppervlak.
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtblazen ziet, na het aanbrengen van de raamfolie. Wrijf deze weg met uw spatel.
 • Laat de raamfolie een paar uur rusten nadat u de raamfolie heeft aangebracht. Zodat de hechting optimaal is met de ruit. Verwijder daarna de applicatietape van de raamfolie.

R07. One-way vision (Geperforeerde) Raamfolie Plakken

Hieronder ziet u een video van hoe u geperforeerde raamfolie (one-way vision raamfolie) moet aanbrengen. Let op! Geperforeerde raamfolie plakt u zonder water. De one-way vision raamfolie wordt enkel aan de buitenkant aangebracht.

Geperforeerde Raamfolie Plakken / One-way vision Raamfolie Plakken

 • Maak eerst de ondergrond heel erg goed schoon voordat u uw geperforeerde raamfolie gaat aanbrengen. In elk gaatje zal vuil en water komen te staan. Dus maak de ondergrond HEEL goed vrij van vet, verf, silicone en stof. Als er vuil achterblijft zult u dat altijd blijven zien. En zal de levensduur van uw unieke one-way vision raamfolie nadelig beïnvloeden.
 • Wrijf met de spatel het applicatietape/transfertape (het lijmpapier wat voorop de raamfolie zit) nogmaals aan, voordat u de raamfolie gaat aanbrengen. Leg de geperforeerde raamfolie hiervoor op een vlakke ondergrond.
 • Verwijder het rugpapier achterop de raamfolie voordat u de raamfolie gaat aanbrengen. Het rugpapier bestaat vaak uit 2 lagen bij de one-way vision raamfolie, een transparante laag en een witte laag met gaatjes erin. Deze kunt u tegelijkertijd verwijderen. Na het verwijderen komt de zwarte lijmlaag tevoorschijn.
  • De voorkant van de one-way vision raamfolie is bedrukt (de “honingraadstructuur” is bedrukt) met uw ontwerp en daar zijn de rondjes onbedrukt. En daar bevindt zich ook de wit-/geelachtige transfertape, die u pas aan het eind van de montage verwijderd. Aan de achterkant is het materiaal wit (de honingraad structuur is wit) en ziet u door de rondje nog wat inkt. Aan deze kant haal u de backing/rugpapier er als eerste af. Na het verwijderen van de ruglaag komt de zwarte lijmlaag tevoorschijn.
 • Gebruik twee personen. Één die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Plaats en positioneer de one-way vision folie met applicatietape waar u de raamfolie wilt aanbrengen.
 • Wrijf de geperforeerde raamfolie met applicatie met de bijgeleverde vilt spatel aan. Begin met het aanwrijven van de raamfolie in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links. Hou hierbij de raamfolie iets boven het raamoppervlak (laat de folie een paar centimeter boven het glas laten zweven).
 • Kijk aan de andere zijde van het raam of u nog luchtblazen ziet, na het aanbrengen van de raamfolie. Wrijf deze heel voorzichtig weg met uw spatel.
 • Laat de one-way vision raamfolie een paar uur rusten nadat u de raamfolie heeft aangebracht. Zodat de hechting optimaal is met de ruit. Verwijder daarna pas de transfertape/applicatietape van de raamfolie.

R08. Two-way vision (Geperforeerde) Glasfolie Aanbrengen


Hieronder ziet u een video van hoe u geperforeerde glasfolie moet aanbrengen. Let op! Deze raamfolie plakt u zonder water.

Two-way vision raamfolie Plakken

 • Maak eerst de ondergrond goed schoon. Daarna vet- en stofvrij. (belangrijk: als er vuil blijft zitten ziet u dit altijd!)
 • Wrijf met de spatel het applicatietape/transfertape (het lijmpapier wat op de raamfolie zit) op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een tafel) nogmaals aan.
 • Verwijder het rugpapier (wat onder de raamfolie zit) rustig.
 • Belangrijk: bubble free raamfolie plakt u ZONDER water. Plaats de raamfolie met applicatietape waar u deze wilt hebben.
 • Druk de raamfolie met applicatietape met de spatel aan. Begin in het midden en werk eerst naar rechts en dan vanuit het midden naar links. Houd hierbij de raamfolie iets van het oppervlak.
 • Gebruik twee personen bij het plakken. Één die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Zorg dat de two-way vision raamfolie los is van de ondergrond, tijdens het aanwrijven. De two-way vision glasfolie moet boven de raamfolie zweven.
 • Kijk aan de andere zijde van de geperforeerde glasfolie of u nog luchtbelletjes, of een overgeslagen stuk, ziet. Wrijf deze weg/aan met uw spatel.
 • Laat de two-way vision raamfolie een paar uur hechten met het raam, voordat u de applicatietape gaat verwijderen. Belangrijk: trekt u toch de geperforeerde glasfolie mee bij het verwijderen van het applicatietape? Laat de geperforeerde glasfolie dan 24 à 48 uur hechten voordat u de applicatietape/transfertape verwijderd.
 • Laat de two-way vision raamfolie nu een paar dagen rusten zodat de hechting optimaal is met de ruit.

Alle andere instructievideo’s

Op ons YouTube kanaal ziet u alle instructievideo’s voor het ontwerpen en aanbrengen/plakken van raamfolie en muurstickers.

Plakinstructies – Plakletters Aanbrengen.

Plakletters Aanbrengen. Hoe moet ik plakletters aanbrengen?

De pdf over hoe u plakletters plakt/aanbrengt kunt u HIER downloaden.