Raamfolie Aanbrengen2024-06-17T21:03:59+00:00

Raamfolie plakken

Bekijk hier een van de vele instructie video’s hoe u raamfolie moet aanbrengen/plakken. En lees de uitgebreide instructies en informatie over raamfolie aanbrengen/plakken. Lees eerst altijd de algemene tips.

For instructions in English go to our sister website APPLYitYourself.

De raamfolie wordt op maat gemaakt zoals u deze heeft ontworpen. Uw raamfolie is daarom altijd uniek.  Raamfolie aanbrengen was nog nooit zo gemakkelijk. Ook kunt u tijdens het ontwerpen van uw raamfolie uit honderden design plaatjes kiezen, die bij uw ontwerp passen. Kortom een raamfolie website waar u alles zelf online kunt ontwerpen, bestellen, kopen en aanbrengen!

De gesneden en bedrukte full colour raamfolie kunnen zonder problemen op HR glas worden aangebracht. En zal niet voor thermische breuken zorgen.

Algemene Informatie – Raamfolie plakken

Maak het u zelf niet moeilijker dan nodig. Volg de algemene tips hieronder.

 • Rol het materiaal (uw raamfolie) zo snel mogelijk uit. Plat bewaren! Bestel het materiaal pas u u het gaat monteren, zodat u het maar kort hoeft te bewaren.
 • Als uw ontwerp niet recht hoekig is, zit er vaak een lijn/kader/border om uw ontwerp heen. Dit zorg ervoor dat de applicatie tape mooi blijft zitten. En de film wordt beschermd tijdens transport. U kunt deze lijn tevens gebruiken voor het mooi horizontaal/verticaal recht monteren van uw bestelling. U wrijft deze lijnen dan ook niet aan bij het monteren van uw raamfolie.
 • Maak goed de ondergrond schoon, verwijder stof, vuil, verf, silicone, etc., als er vuil blijft zitten zult u dat altijd zien. Maak ook de omgeving rondom schoon (kozijnen, vloer, etc.) en uw werkplek/werktafel. Zorg ook voor schone vingers zodat er op de raamfolie zelf (lijmlaag) geen vieze vinger afdrukken achterblijven.
 • Controleer ook of er niet al een film op het glas zit, deze film kan tot onder het kozijn lopen. Gebruik eventueel water bij het plakken van uw raamfolie.
  • Kunt met een Stanley mes in de ruit prikken/snijden (u ziet een streepje/puntje).  Dan is er een film aanwezig. En kan nat plakken toch noodzakelijk zijn. Als erin snijden niet mogelijk is dan is het glas.
 • Let ook op rondvliegende insecten (fruitvliegjes, muggen, vliegen), haren van huisdieren en uw vingerafdrukken op de ruit.
 • Als u gaat plakken zorg er voor dat de temperatuur van het materiaal, de lucht en de ondergrond zo rond de 12 à 18 graden Celsius is.
  • Vermijdt het aanbrengen in de directe zon!
  • Hoe hoger de temperatuur is, hoe moeilijker het plakken wordt. Bij hoge temperaturen, > 25 graden Celsius,  raden wij u aan om water te gebruiken tijdens montage.
 • De meeste fouten komen voor bij het verwijderen van het backing papier voordat u gaat plakken (niet aanwezig bij/relevant voor statische raamfolie). Het inscheuren van uitgesneden delen. Zorg dat u de applicatie tape, die voorop het vinyl zit, nog een keer heeft aangewreven voordat u het backing papier verwijderd. Neem uw tijd voor het voorzichtig verwijderen van het backing papier zodat deze niet inscheurt bij de uitgesneden delen.
 • Zorg dat uw handen en vingers schoon zijn tijdens het plakken van raamfolie zodat er geen vieze/vette afdrukken ontstaan, van handen en vingers, op de ruit tijdens montage.
 • Water? Plakt u grote vellen (bubble free) raamfolies, zonder al te veel cut-out elementen, dan is nat plakken ook mogelijk, maar niet noodzakelijk (maar handig als u onervaren bent). Breng met de plantenspuit en lichte nevel/mist van water aan op het raam. Als waterdruppels gaan lopen over het glas, is er te veel water.

  Heeft u een “wet apply” raamfolie dan plakt u deze altijd met water. De one-way en two-way geperforeerde raamfolie worden altijd zonder water geplakt.

 • Heeft u meerdere raamfolies? Begin dan met de kleinste en eindig met de grootste.
 • Begin met wrijven in het midden/centrum van de raamfolie en werk uw werk naar buiten. Gebruik twee personen bij zowel het plaatsen als het plakken van de raamfolie. Gebruik twee mensen bij het plaatsen van de raamfolie om te zorgen dat deze recht wordt gepositioneerd. Gebruik twee personen bij het plakken. Één persoon die wrijft en één die de raamfolie boven het glas laat zweven.
 • Plakken kleine objecten/letters en/of dunne lijnen slecht op uw ondergrond? Plakt u kleine objecten/letters en/of dunne lijnen dan kunt u deze nog eens extra aandrukken met de vinger, alvorens de applicatietape te verwijderen.
 • Gebruik de applicatietape die op uw ontwerp zit NIET voor de plaatsbepaling van uw vinyl (raamfolie of muursticker) deze zit niet evenredig om uw ontwerp heen. Gebruik het vinyl (raamfolie of muursticker) zelf.
 • Kijkt u van buiten naar binnen en is de (full colour) raamfolie te donker en/of zijn er te veel weerspiegelingen op het glas. Creëer dan meer licht aan de binnenkant. Er komt dan te weinig licht van binnen naar buiten. Er is al het ware een zwart gat achter de raamfolie. Tevens, met licht achter de raamfolie creëert u in de avond een lichtwand/lichtreclame.
 • Gebruik een scherp stanleymes en een metalen snijliniaal met een antislip achterkant als u de raamfolie wilt bij snijden. Gebruik twee mensen, 1 persoon die snijdt met het stanleymes en 1 persoon die de liniaal goed vasthoudt. Bij het wegsnijden van raamfolie adviseren wij om met schilderstape de raamfolie buiten het weg te snijden deel af te plakken, zodat de liniaal goed grip heeft op de ondergrond en niet wegschiet.

Alle andere instructievideo’s

Op ons YouTube kanaal ziet u alle instructievideo’s voor het ontwerpen en aanbrengen/plakken van raamfolie en muurstickers.

Plakinstructies – Plakletters Aanbrengen.

Plakletters Aanbrengen. Hoe moet ik plakletters aanbrengen?

De pdf over hoe u plakletters plakt/aanbrengt kunt u HIER downloaden.