Folie Aanbrengen2024-02-27T15:17:06+00:00

PLAKinstructies

Lees eerst de “Algemene tips” hieronder. Ga dan verder via de link aan het einde van deze pagina naar de “Algemene instructies.” Als u deze twee heeft gelezen gaat u verder naar de “product specifieke instructies en video.”

For instructions in English go to our sister website APPLYitYourself.

Algemene tips

Meest gemaakte fouten

 • Keuze verkeerd materiaal. Lees goed alle online informatie, bekijk de product foto’s en instructie video’s. Zodat u goed het materiaal ziet, en u het materiaal besteld wat u zoekt.
 • Inscheuren vinyl bij verwijderen backing. Wrijf de applicatie tape goed aan voor het verwijderen van de backing (papieren rug). En verwijder de backing rustig zodat u het vinyl zelf niet inscheurt.
 • Fout bij montage. Schat in of u zelf handig genoeg bent voor de montage. Bekijk de instructie video’s, lees de relevante informatie en  gebruik minimaal 2 mensen bij montage (bij grote vinyls/films minimal 3 mensen). Monteer de film binnen een paar dagen na ontvangst.

Rugpapier/backing zit aan de achterkant van de folie. Is vaak wit stevig papier, eventueel met grijze teksten erop. Verwijderd u voor montage (het plakken).

Applicatietape zit aan de voorkant van de folie. Deze is vaak wat geelachtig/houtachtig. Verwijderd u na montage (na het plakken).

Inmeten

 • Meet uw raam op. Als u het raam heeft opgemeten adviseren wij, om van de breedte en hoogte, 10mm (1cm) af te halen. Hierdoor komt de raamfolie ‘zwevend’ in het raam. U heeft dan rondom 5mm ruimte tussen de raamfolie en het kozijn. Wordt de raamfolie een stuk kleiner dan het raam/glas zelf, dan hoeft u dit natuurlijk niet te doen.
  • Dit maakt montage makkelijker, de film is makkelijker te positioneren, er is minder kans op vuil onder de film en u heeft speelruimte ivm niet rechthoekige kozijnen.
  • De raamfolie kan hierdoor ook beter zijn warmte/energie kwijt en belet het glas niet om in het kozijn te bewegen.
  • Doordat u 5mm van het kozijn en het vuil afblijft is de sluiting van het film met het raam beter, hierdoor zal de levensduur langer zijn van het materiaal.
 • Meet uw muur op. Gaat u de gehele muur beplakken? Meet dan op minimaal 3 punten zowel de hoogte als de breedte van de muur. Wij adviseren om afhankelijk van hoe scheef de muren, vloeren en plafons zijn, om eventueel enkele centimeters op te tellen bij zowel de hoogte als breedte. Zo heeft u wat extra speelruimte met betrekking tot het plakken van de folie bij scheve muren, plafons en vloeren.

Verzending

 • Bij een beschadigde verpakking moet u de verzending weigeren. Doet u dat niet dan kunnen wij niks voor uw betekenen, als uw bestelling toch is beschadigd.

Materiaal

Maak het u zelf niet moeilijker dan nodig. Volg de algemene tips hieronder.

 • Materiaal plat bewaren! Rol het materiaal/vinyl/film zo snel mogelijk uit. Bewaren bij kamertemperatuur, uit de zon en in een niet vochtige ruimte. Bestel het materiaal pas u, als u het gaat monteren, zodat u het maar kort hoeft te bewaren.
 • Als uw ontwerp niet rechthoekig is, zit er vaak een lijn om uw ontwerp heen. Dit zorgt ervoor dat de applicatietape mooi blijft zitten. Tevens zorgt dit voor extra bescherming tijdens transport. U kunt deze lijn tevens gebruiken voor het mooi horizontaal/verticaal monteren van uw bestelling. U wrijft deze lijnen dan ook niet aan bij het monteren van uw raamfolie.
  • Tevens als uw raamfolie ontwerp grote weggesneden elementen kent, kunnen we in deze grote cut-outs, elementen laten staan, zodat montage makkelijker wordt. Verwijder deze elementen gelijk na montage.

Montage

 • Monteer uw bestelling binnen een paar dagen na ontvangst.
 • Het inscheuren van uitgesneden delen. De meeste fouten komen voor bij het verwijderen van het backing papier voordat u gaat plakken (niet aanwezig bij/relevant voor statische raamfolie).  Zorg dat u de applicatie tape, die voorop het vinyl zit, nog een keer heeft aangewreven voordat u het backing papier verwijderd.
  • Goed de transfertape/applicatietape aanwrijven, meerdere malen. Leg dan de transfertape/applicatietape onder met de backing/rugpapier naar boven en haal de backing/rugpapier voorzichtig weg.
  • Neem uw tijd voor het voorzichtig verwijderen van het backing papier zodat het vinyl niet inscheurt bij de uitgesneden delen. Neem de tijd en ga rustig aan een grote tafel zitten.
  • Hoe complexer het ontwerp en hoe meer kleine elementen, hoe zorgvuldiger u te werk moet gaan.
 • Maak goed de ondergrond schoon, verwijder stof, vuil, verf, silicone, etc., als er vuil blijft zitten zult u dat altijd zien. Schraap ramen en muren dus goed schoon en vlak met een schrapper. Maak ook de omgeving rondom goed schoon (kozijnen, vloer, plafon, etc.) en uw werkplek/werktafel.
 • Let ook op rondvliegende insecten (fruitvliegjes, muggen, vliegen), haren van huisdieren en uw vingerafdrukken op de ruit.
 • Als u gaat plakken zorg er voor dat de temperatuur van het materiaal, de lucht en de ondergrond zo rond de 12 à 18 graden Celsius is. Vermijd het aanbrengen in de directe zon! Hoe hoger de temperatuur hoe moeilijker monteren zal gaan.
 • De folie is altijd met een klein rukje te verwijderen van het raam/ondergrond. Echter na het aanwrijven met de spatel niet meer, dan is de belijming van de folie/vinyl geactiveerd. (Niet relevant voor statisch hechtende raamfolie, deze raamfolie heeft geen lijmlaag).
 • Begin met wrijven in het midden/centrum van het vinyl/film en werk uw werk naar buiten.
 • Zorg dat uw handen en vingers schoon zijn tijdens het plakken van raamfolie zodat er geen vieze/vette afdrukken ontstaan, van handen en vingers, op de ruit tijdens montage.
 • Gebruik de applicatietape die op uw ontwerp zit NIET voor de plaatsbepaling van uw vinyl deze zit niet evenredig om uw ontwerp heen. Gebruik het vinyl (raamfolie of muursticker) zelf.
 • Heeft u een vouw/knik in het materiaal zitten na aanbrengen? Maak dan de plek in de folie voorzichtig warm met een föhn (hete lucht pistool/heatgun/verfbrander/infra-red heater) om het zelf helende effect van de film te activeren. Vervolgens voorzichtig met uw duim/vinger over de plek wrijven. Doe dit niet te lang en maak de folie niet te heet. Laat de folie dan enkele uren met rust om het eventueel nogmaals te verwarmen en aan te wrijven.

Ondergrond van de Stickers

 • U kunt de print (sticker, vinyl) plakken op deuren, ruiten, wanden, metaal, computer kasten, etc. Op bijna elke vetvrije vlakke/gladde ondergrond (Glas, Perspex, Trespa). Zorg er dus goed voor dat de ondergrond vrij is van vet, silicone, vuil, etc. GOED ontvetten.
 • Textiel stickers (Mat) zijn ook te plakken op niet geheel vlakke/gladde ondergrond. Zoals een geverfde muur of op behang. Plakt NIET op verf/latex met vuil- of waterafstotende componenten zoals silicone, teflon, etc..
 • Statische Raamfolie kunt u alleen op glas plakken bijvoorbeeld een raam of spiegel. Eventueel kunt u de statische raamfolie ook buiten op een ruit plakken, buiten bereik van regen en sneeuw, als het om een tijdelijke bevestiging gaat.

PLAKinstructies

Hier vindt u al onze plakinstructies en instructievideo’s voor het plakken en aanbrengen van;

Klik op 1 van de 2 links voor het product wat u wilt aanbrengen of plakken. Folie aanbrengen? Het was nog nooit zo gemakkelijk na het bekijken van onze instructievideo’s.